Határtalan Kultúra

 

2. Kárpátaljai Zsidó Napok

Beregszász, 2018. június 7-10.

 

 

 

A magyar zsidó emlékezetben Kárpátalja az eltűnt, elpusztított, autentikus zsidóság otthonaként él, amely számtalan elnémult zsidó történet születési helye és temetője, a mindennapok magyar kultúrájának elsüllyedt szigete.

 

A 2. Kárpátaljai Zsidó Napokon zsidók és nem zsidók együtt emlékezhetünk, kivételes vallási és művészeti értékeket megteremtő kárpátaljai kultúrákra, közösen idézhetjük föl a múlt emlékét, a helyi kisebbségek történelmét és sokszínű, összefonódó hagyományait. Az emlékezet határtalan, s örökké fennmaradhat, mert az emlékezés nem más, mint az eltávozottak visszafogadása – a közös emlékezés valójában közös jövő, zsidó és nem zsidó magyarok, közép-európaiak közös jövője.

 

 

PROGRAM

 

 

Június 7. csütörtök

 

19 óra: Jeruzsálem kedvesem… – koncert és ünnepélyes megnyitó

Héber nyelvű istenes énekek, majdnem feledésbe merült jiddis nyelvű kuplék, huszadik századi, örökzöld szerzemények, musical-betétek és filmdalok, a szakrális és profán zsidó énekművészet gyöngyszemei a Kolozsvárról Beregszászba érkező Laczkó Vass Róbert színművész és Szép András zongoraművész előadásában.

Helyszín: Beregszászi zsinagóga, Zrínyi utca 6.

 

 

Június 8. péntek

 

16 óra: Örökzöld slágerek a „Zsidó Pavarotti” előadásában

Tavalyi nagy sikerű koncertje után a csodálatos hangú Nógrádi Gergely főkántor idén is ellátogat a beregszászi zsinagógába, hogy kivételesen képzett kántorunk újra elbűvölje a kárpátaljai közönséget. Nógrádi Gergely azt vallja, hogy egy kántor hangtól és hangképzéstől függetlenül át tudja magát adni a vallásos áhítatnak, de ez nem azt jelenti, hogy az ember teljes átéltséggel, földöntúli módon énekel az ima elejétől a végéig, hiszen ez lehetetlen volna. A „Zsidó Pavarotti” címmel kitüntetett művész a mostani műsorában ismert világslágereket, musical-dalokat és hagyományos zsidó dalokat ad elő. Közreműködik: Teszter Nelli zongoraművész.

Helyszín: Beregszászi zsinagóga, Zrínyi u. 6.

 

 

Június 9. szombat

 

16 óra: Drágakő – Klezmer meseoratórium felnőtteknek

A Drágakő című haszid történet köré szövődő előadásban a Chagall Band zenéje mellett jiddis dalok és vidám történetek, viccek is elhangzanak. A szórakoztató, de egyben elgondolkodtató műsor anyagát Marc Chagall „Életemben lakom” és Schein Gábor „Chagall” című verse színesíti. A zenét Vincze Pál, a Chagall Band tagja komponálta kifejezetten a szövegekhez; a muzsika hol aláfesti, illusztrálja a történeteket, hol pedig egyenrangú társként szegődik melléjük. Összeállította, szerkesztette és előadja: Havas Judit előadóművész. Társszerkesztő: Szabó-Kovács Eszter. Közreműködik a Chagall BandVincze Pál – zeneszerző, zongora; Vincze Miklós – ének, dobok; Sólyomi Pál – klarinét és Szabó Árpád – hegedű. Az előadást rendezte: Radó Gyula.

Helyszín: II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola aula

 

20 óra: Halleluja – Takács Nikolas fellépése, sztárvendég: Pál Dénes

Takács Nikolas nemzedéke egyik legkiválóbb énekese, aki 1986-ban született a mai Szlovákiához tartozó Galántán, a művész számára tehát különös jelentéssel bír, ha magyarként léphet föl az oly sokszínű Kárpátalján. Már 19 évesen együtt koncertezett a nemzetközi jazzélet egyik sztárjával, Jávori Vilmos dobossal. Kivételes tehetsége révén hamarosan együtt zenélt olyan nagy öregekkel, mint a közelmúltban elhunyt Babos Gyula, Horváth Charlie, Tony Lakatos vagy Solti János. Takács Nikolas beregszászi föllépésének sztárvendége Pál Dénes énekes, a 2012-es The Voice Magyarország hangja, valamint a 2014-es Sztárban sztár győztese. Zongorán közreműködik: Kardos Norbert.

Helyszín: Beregszász, Fő tér (rossz idő esetén a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola aula)

 

 

Június 10. vasárnap

 

14 óra: Dallamok, ízek, emlékek

Komoróczy Ráhel Szonjával (egyetemi oktató, idegenvezető) beszélget Togyeriska Erika (A Shalom Alapítvány igazgatója) a kárpátaljai zsidóság történetéről, kultúrájáról, emlékeiről, ízeiről és a jelen zarándokutak lehetőségeiről. A programot zsidó ízek kavalkádjával barhesz kóstolással, helyi kóser borok ízlelgetésével és élőzenével fűszerezzük.

Helyszín: II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola aulája

 

19 óra: Nyáresti kamarazene – Korcsolán Orsolya hegedűművész és barátai

Korcsolán Orsolya nemzetközi hírű hegedűművész és barátai kamarazenei hangversenye Beregszászban. Korcsolán Orsolya, Bécsben élő nemzetközi hírű hegedűművész, aki bejárta a világ legjelentősebb hangversenytermeit, és karrierje folyamán olyan világsztárokkal lépett színpadra, mint Zubin Mehta, Valerij Gergijev vagy Lorin Maazel, először ad hangversenyt Beregszászban. A fiatal művész, akinek legutóbbi hanglemezét a Deutsche Grammophon jelentette meg világszerte, és aki a közelmúltban a Budapesti Tavaszi Fesztiválon kápráztatta el közönséget, kiváló partnerei, Máté Győző brácsaművész, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának szólamvezetője, valamint Déri György csellóművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense társaságában különleges nyárestére invitálja a hallgatóságot. A zsinagóga falai között felcsendülő koncerten Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart, Kodály Zoltán és Weiner Leó örökérvényű kamarazenei kompozíciói szólalnak meg, megidézve ezzel egy régi világ szalonjainak varázslatos, kamarazenével teli hangulatát.

Helyszín: Beregszászi zsinagóga, Zrínyi u. 6.

 

 

Rendezvényeinken a részvétel díjtalan, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A műsorváltozás jogát fenntartjuk

 

 

 

Szervezők:

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Budapest), Határtalan Kultúra Program (Budapest), Shalom Alapítvány (Beregszász), Magyarország Beregszászi Konzulátusa, Beregszász városa, II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (Beregszász), Pro Cultura Subcarpathica (Beregszász)

 

Kiemelt támogatók:

Külgazdasági és Külügyminisztérium, Miniszterelnökség, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Dutch Jewish Humanitarian Fund

 

Kiemelt médiatámogató:

Pulzus rádió

 

Támogatók:

Chizay borászat, Globál Projekt Inveszt Lampertszász Kft, Thermal Maximus Beregszász

 

Médiatámogatók:

Kárpátalja.ma, Kárpátinfó.net, Kárpátaljalap.net

 

 

 

Elérhetőségek:

hatartalankultura.hu

facebook.com/HatartalanKultura

hatartalankultura@gmail.com

 

 

 

©Határtalan Kultúra 2018.