Március 15-i nemzeti ünnep alkalmából Áder János, Magyarország köztársasági elnöke magas rangú állami elismeréssel tüntetett ki több kárpátaljai magyar közéleti-kulturális személyiséget.

 

Vári Fábián László Babérkoszorú és József Attila-díjas költő, műfordító, néprajzkutató, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja a Magyarország számára kivételesen értékes művészi pályafutása során megalkotott, a kárpátaljai magyarság nemzettudatát erősítő művei, szenvedélyes hangvételű, gazdag képi és formavilágú lírai alkotásai,kordokumentumként is szolgáló, egyszerre drámai és humoros, önéletrajzi ihletettségű regényei, valamint sokoldalú néprajzi gyűjtői, műfordítói és irodalomszervezői tevékenysége elismeréseként Kossuth-díjban részesült.

 

Nagy Béla, a Kárpátaljai Református Egyház Diakóniai Osztályának igazgatója, a Kárpátaljai Református Egyházkerület főgondnoka a kárpátaljai magyar közösségek megmaradása és gyarapodása érdekében elhivatottan végzett munkája, valamint református diakóniai, egyházszervezői és lelkigondozói szolgálata elismeréseként a Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetést kapta.

 

Dr. Csernicskó István nyelvész, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora kiemelkedő tudományos, oktatói és tudományszervezői munkája, valamint a kárpátaljai többnyelvűség nyelvészeti és nyelvpolitikai vonatkozásainak vizsgálata terén elért kiemelkedő eredményei elismeréseként a Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozata kitüntetést kapta.

 

Török Dénest, a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesületének (KMNE) volt elnökét a KMNE megalapításában és működtetésében vállalt kiemelkedő szerepe, valamint a nagycsaládosok érdekvédelmét szolgáló munkája elismeréseként a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetésben részesítették.

 

*

 

Kásler Miklós, Magyarország emberi erőforrások minisztere a nemzeti ünnep, március 15. alkalmából miniszteri művészeti kitüntetéseket ítélt oda. Tarpai Viktória beregszászi színművész, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház tagja, a budapesti Nemzeti Színház, a debreceni Csokonai Színház, a Gózon Gyula Kamaraszínház, a Váci Dunakanyar Színház vendégelőadója kiemelkedő színművészeti munkásságáért,  a színházi és filmes szerepeit jellemző szakmai igényességéért, kivételes drámaiságáért  Jászai Mari-díjban részesült.

 

Nagy Zoltán Mihály, József Attila-díjas költő, író, a Magyar Kultúra Lovagja, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, A Sáttán fattya c. regény szerzője Márai Sándor-díjban részesült.

 

 

Magyarország beregszászi konzulátusa őszintén gratulál a kitüntetett személ