TÁJÉKOZTATÁS!

Az EU területére beutazni szándékozó ukrán állampolgárok 2017. június 11-től a külső határok átlépésekor mentesülnek a vízumkötelezettség alól, azonban felhívjuk a figyelmet, hogy a vízummentesség kizárólag Ukrajna által kiállított biometrikus útlevéllel rendelkező személyek tekintetében érvényes. 2017. június 11-től az ukrán-magyar határszakasz átkelőhelyein beutazni szándékozó személyek magyar határrendészeti szempontból az alábbi intézkedésekre számíthatnak:
Az Ukrajna által kiállított, nem biometrikus útlevelek lejáratukig érvényben maradnak; ezen úti okmányok birtokosai tekintetében azonban továbbra is fennáll a vízumkötelezettség!
Biometrikus útlevéllel rendelkező ukrán állampolgárok:
A beutazó személyek érvényes útiokmány birtokában, megfelelő anyagi fedezettel (készpénz) ellátva utazhatnak be a schengeni területre. Az anyagi fedezetre vonatkozóan a schengeni tagállamok eltérően rendelkeznek.
Amennyiben a beutazás célja Magyarország, az utasoktól a beutazásához szükséges anyagi fedezet irányadó mértéke beutazásonként: 10 000,- Ft (kb. 35,- EUR)
A határátkeléskor a magyar határőr szóban nyilatkoztatja az érkezőket a beutazás céljáról, illetve vizsgálja az anyagi fedezet meglétét, melyet azok szükség esetén szállásfoglalással, vagy repülőjegyfoglalással alá tudnak támasztani.
A biometrikus útlevélben korábban elhelyezett vízum vonatkozásában az említett időpontot követően a magyar határrendészeti szervek nem vizsgálják külön az azt eredetileg alátámasztó dokumentumokat.
Hangsúlyozzuk, hogy az ukrán állampolgárok esetében továbbra is fennáll a 180 nap időtartam alatt maximálisan 90 napos tartózkodási idő kötelezettsége, az esetleges túltartózkodás szabálysértésnek minősül!
A beutazáskor számítsanak arra, hogy a gépjárművek műszaki állapotát, forgalmi engedélyét, nemzetközi biztosítás meglétét ellenőrizni fogják és rendellenesség esetén a járműveket visszafordíthatják.