14 Mar

Frissítés! 2020. június 15.

Az Ukrán Külügyminisztérium tájékoztatás szerint, Ukrajna területére történő beutazás korlátozására vonatkozó rendelet visszavonásra került, a 2020. június 15-től érvénybe lépett új szabályzó szerint Ukrajnába minden nem rezidens külföldi állampolgár szabadon beléphet, egyedüli feltétel a COVID-19 megbetegedéssel kapcsolatos esetleges gyógykezelések, illetve az esetleges hatósági karantén (megfigyelés) költségeit fedező egészségügyi biztosítási kötvény bemutatása a határon.

Tizennégy napos karantén letöltése nélküli kötelezettség nélkül léphetnek be az ukrán Egészségügyi Minisztérium által összeállított országlistában zölddel jelölt országokból (pl. Magyarország) érkező állampolgárok, amennyiben a beutazást megelőző időszakban (két hétben) nem jártak a pirossal jelölt országok valamelyikében. Két hét karantén letöltésére kötelezettek a piros színnel jelölt országok valamelyikéből érkező személyek. A lista 3 naponta felülvizsgálatra kerül. Országlista elérhetősége >>

A jelenleg egyedül működő Záhony-Csop határátkelőhelyen csak személygépjárművel lehet átkelni.

 


 

Az ukrán hatóságok bejelentették, hogy 2020. március 16-án 00.00-tól – várhatóan két hetes időszakra – megtiltják külföldi állampolgárok belépését az ország területére. Az intézkedés hatálya alól mentesülnek, azaz továbbra is beléphetnek Ukrajnába az itt tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek, a nemzetközi árufuvarozásban részt vevő külföldiek, és az akkreditált diplomáciai személyzet tagjai. Az Ukrajnában tartózkodó külföldi állampolgárok kilépését az országból nem korlátozzák.

 

2020. március 17. 00:00-tól – a tervek szerint három hétre – leállítják az államhatáron átmenő menetrendszerű nemzetközi légiforgalmat, vasúti és autóbusz közlekedést. Az államhatárt csak gépkocsival lehet átlépni. Az ukrán fél korlátozza a nyitva tartó határátkelőhelyek számát.

 

A magyar – ukrán határszakasz valamennyi határátkelőhelyén megtiltják gyalogosan a határátlépést. A határt csak gépjárművel lehet átlépni. A korábban érvényben lévő korlátozások is hatályban maradnak. A korlátozás érinti a szlovák – ukrán határszakaszon lévő átkelőhelyeket is.

Az érintett vasúti járatok:

-          Budapest-Munkács és Munkás-Budapest

-          Záhony-Csap és Csap-Záhony

-          Záhony-Munkács és Munkács-Záhony

-          Kijev-Bécs és Bécs-Kijev

A pontos viszonylati számok az alábbi linken találhatók:

http://www.mukachevo.net/ua/news/view/971652

 

Frissítés: 2020. április 6-án 23.00 órától (közép-európai idő szerint) a magyar-ukrán közös határszakaszon csak a Záhony-Csap határtákelőhely marad nyitva, ahol csak saját gépkocsival lehet átkelni.

 

Kérjük, hogy kövessék figyelemmel a Konzuli Szolgálat folyamatosan frissített "Utazási tanácsok" információs oldalát:

 

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?ukrajna

 

továbbá a Konzulátus facebook oldalát:

https://www.facebook.com/HunConsulate.Beregszasz

 

 

Jelen cikk folyamatosan frissül!